За видео блогот и блогосферата – интервју за it.com.mk

Ова се прашањата:

– Зошто ја одбра видео формата за изразување, видео блог наместо стандарден блог? Дали тогаш мислеше дека луѓето повеќе ќе гледаат одошто да читаат?

– Зошто одбра алијас, дали Рибаро на веб е различен од Јане Ѓорѓиоски? Какви се реакциите на луѓето кога ќе го сретнбат Рибаро?

– Дали во Македонија е потребно да се скриеш зад измислени карактери за да говориш слободно? Видовме дека слично нешто им успеа на „Еднооки“. Дали македонците повеќе им веруваат на измислените карактери одошто на правите луѓе?

– Рибаро од само монолози се префрли во анимирани, поетички и артистичка форма на изразување? Дали природна еволуција на Рибаро е да прејде од блог пост со кратко видео во серијал?

– Се почесто гледаме live стримови/видео подкасти по веб сајтови. Дали видео блогот е иднината на изразувањето? Како гледаш на сервисите како YouTube, Ustream, Vimeo… и нивното видео влијание во светот?

– Што со веб видеото во Македонија? Видео блогови, видео серијали, подкастови…

– Ти твитна „каде отиде македонската блогосфера“? Објасни го твојот твит

– Мислиш дека друштвените мрежи го поразија .мк блогот? Или блогот никогаш не стана позначаен медиум за изразување во Македонија?

– Како би го изгурале на површина блогерското критичко мислење. Сепак блогерските идеи доаѓаат од поинаквата интернет страна на реалноста? Колумни на блогери во весник? Твитови? Постови на Facebook?

– Каков совет би им дал на идните критички мислители, артисти, блогери… во само 140 карактери?

За одговорите на прашањата, трк на линков, кој води до интегралното интервју на www.it.com.mk

Ловец на сеништата што ги носиме во себе – интервју во Нова Македонија

Основно е да имаш желба, софтвер, простор за хостирање и постирање, а сé друго е на совеста на бабарогите, сеништата скриени во плакарите и на монтипајтоните што ги носиме со себе. Токму тоа ми прави најголемо задоволство, а особено аудиоактерската изведба кога си седам дома и реплицирам со мониторот по 120 пати за два реда текст. Сигурно Фројд има најдено нешто фалусоидно во моето општење со мониторот, но секој со својот фетиш.

 

Можеби македонската блогосфера не е активна како што беше пред неколку години, но мал дел блогери што и претходно беа најактивни, можеби и најуспешни, сé уште ја користат оваа медиумска форма за да ги искажат своите поенти, ставови, коментари. Еден од нив, секако, е прилепчанецот Јане Ѓорѓиоски, на многумина познат под псевдонимот Рибаро.

Почна во 2006 година како Фишер Рибарски-Рибаро на „Блогерај“ на „Он.нет“, каде што ги складираше своите раскази, а потоа се префрли на сопствениот сајт – Рибаро.мк. Покрај класичните пишани постови, во последно време сé повеќе го користи влог-постот, односно видеопостот како форма за изразување, која е речиси неискористена на македонскиот дел од блогосферата. Неговите видеоклипови, од неодамна присутни и на страницата „Окно“, претставуваат сатирично видување на појавите од нашето секојдневие, односно на нас самите, како што вели.

– Рибаро се појави ненајавен и неканет. Тоа е некој што лови, а овој сака да лови мисли и да ги споделува. Рибаро без „т“, зашто е едноставен, демек полуписмен, а наш, „пецарош“, ловец на сé што мислам дека ми припаѓа, а ми припаѓа сé! Никогаш зависен, секогаш недоречен и понекогаш суетен. Во недостиг од амбиција ринкам во себеси за да се насукам подлабоко во вас, за да скокоткам, искарам, пецкам, здраво да пенетрирам… – вели тој.


Што е тоа што те привлече кон видеопостот како форма на изразување?

– Во почетокот не се работеше за формата, туку за потребата. Со текот на времето пишаниот текст ми беше недоволен за да се искажам, па многу често постовите ги дополнував со видеоматеријали што ги најдував на нет. Чувствував потреба да ги коментирам видеата, не постфестум, туку во живо, да им влезам во муабетот, да им ја ловам мислата во моментот, да дискутирам со слика и звук, како кога се караш со телевизорот додека гледаш вести. Едноставно не ми беше доволна интерпункцијата за да се извикам, смеам, плашам, исплачам… Но најмногу почувствував потреба за видео кога го пишував расказот „Од Цабарет до Оз“ (наслов и на мојот структурно разграден роман). Ми требаше музичка поддршка, ми недостигаше дијалог со ликовите, се чувствував неискажано. Почнав да истражувам нешто што ќе помогне да се реализирам. Можеби тоа се должи на недоволната пишувачко-раскажувачка техника, можеби на дадаистичката недокажаност, но морав да го надминам. Влогот ми изгледаше сувопарно, неинтересно. Никогаш не можев да ги изгледам долгометражните сцени, каде што еден лик зјапа во камера и се расправа сам со себеси. Недоволно. Подоцна видов дека многу експериментирале, па се охрабрив и терав како Дон Кихот, но без Санчо Панса. Ја истражував и формата, но иако ги класифицирам како влог-постови, не сум сигурен дали моите видеопостови навистина се тоа. Но важно е дека се пронајдов во видеопостирањето.

Кои се предностите на видеото во однос на текстуалниот пост?

– Иако фонетски разликата е минорна, фактички се милиони секвенци, ноти, кадри и емоции во прашање. Предностите се во перцепцијата, доживувањето, експлицитноста, па и интеракцијата. Најригорозна разлика се забележува во консумирањето на видеото, односно постот. Видеото се консумира целосно, на екс, додека текстот може да се густира по желба. Блог-постот може да се чита и различно да се доживее од читателот, а влогот е конкретен и остава малку простор за манипулација во толкувањето. Моите саркастични монтажи многу ми помогнаа да ја доловам поентата. Ако блогот е порцелан, тогаш влогот е кристал. Е сега, има кинески порцелан, но има и кристали „сваровски“. Се работи за вкус, а до некаде и за тренд. Во однос на блог-постот, влогот едноставно нема недостатоци, освен можеби (не)умешноста на влогерот. Но кога би се мереле еднакво умешен влогер и блогер, е тогаш блогерот би го кркал здраво. Можеби ограничениот бендвит е најголемиот недостаток.

Тешко ли е да се направи видеопост?

– Многу е различно кога пишуваш текст за блог и сценарио за видео. Прво мислев дека едноставно ќе ги екранизирам блог-постовите без напор, но воопшто не е така. Веднаш се појавуваат немилосрдни фактори – софтверот, просторот, времето пред сé. Мислиш дека текстот ќе го собере во некоја оптимала од три минути, кога гледаш дека се потребни најмалку 5 за да го изговориш, а тоа е веќе многу. Има многу стапици. Најмногу ме плаши моите видеа да не заличат на екранизирани театарски претстави. Има ли полошо од театарска претстава на ТВ? Ѓаволски е тешко да се направи видеопост, онака како јас што одбрав да изгледаат моите влог-постови и монтажи. Комплетната адаптација, анимација, избор и финална реализација ги правам сам, што е побајаги сизифовска работа. Сега успевам од идеја до финале за десетина дена да завршам еден видеопост. Во почетокот ми требаше повеќе од еден месец.

Кој дел од работата ти паѓа најтешко, а кој ти прави најголем ќеф?

 – Нескромно кажано, моите софтверски познавања се помалку од скромни, и тоа за најосновниот софтвер за видеоедитирање. Но со време, стрпливост и желба, ете, досега имам повеќе видеопостови, монтажи, влогови, видеа… Основно е да имаш желба, софтвер, простор за хостирање и постирање, а сé друго е на совеста на бабарогите, сеништата скриени во плакарите и на монтипајтоните што ги носиме со себе. Токму тоа ми прави најголемо задоволство, а особено аудиоактерската изведба кога си седам дома и реплицирам со мониторот по 120 пати за два реда текст. Сигурно Фројд има најдено нешто фалусоидно во моето општење со мониторот, но секој со својот фетиш. Монтажата најмногу ме исцрпува, но некако не ми се троши време за учење на некој попрофесионален софтвер за видео и аудиоедитирање, па простете за фалинките што ќе се повторуваат.

Иако немаш ограничување во поглед на темите, се чини најинспиративни ти се политичките. Или грешам?

– Видеата се сатиричен осврт на нас, а нашето пасивно секојдневие е само алиби за нашата трагикомична реакција на тоа што ни се случува. Тоа што сé ни се сведува на политика, не се должи на политичарите, туку на тоа колку ние им дозволуваме да манипулираат. Ако им дозволуваме да манипулираат со нас, многу нормално е да пенетрираат во нас, онака црнечки, расно! А ние уживаме, замисли?! Е, таа перверзија, медиумски поткрепена, никако не можам да ја поднесам, но не можам целосно и да се ослободам од неа и тука ми е најголемиот проблем. Ах… нели, сакав само да го екранизирам „Од Цабарет до Оз“? Или токму тоа го правам, само изверзирано?

Размислуваш ли евентуално за некој поголем визуелен проект?

– Сета среќа што од филм, камера и режија немам врска, инаку им отиде лебот и на „Чорооки“ и на „К-тегнајсе“. Ме прашуваш дали кога ќе пораснам голем сакам да бидам како нив? Мислам дека не треба да се грижат. Со првите ни телешка чорба кај Боге не би сркал од што клоцаат еднонасочно и очигледно, а на вторите им ја оставам ЕПП-ангажираноста околу бојлерите и другите реклами што ги снимија, додека ни препакуваат бајати вицови. Но којзнае, чудно време е, многу климатски промени и тектонски нарушувања, па зошто и овој „пецарош“ да не улови покрупно сомче. Сега сум преокупиран да ги донесам влоговите, од сегашните во просек четири, на две и пол минути, така што ме затекна прашањето во сосема поинакви пижами. Но сигурен сум, ако од Министерството ми дадат пола од буџетот на Милчо, ќе направам виралка што ќе има десеткратно поголем ефект од „Тајмлесните кампањи“ што собираат награди по смешни натпревари.

Кловнот-аватар ти е своевиден заштитен знак. Случајно го избра или има некаква симболика?

– 3Д-фацкото го најдов на нет случајно. Барав некој несимпатичен, но и негротескен лик, зашто не сакав да одвлекува внимание, туку да биде под просек и незабележителен. Кловн-маската е еден од ефектите што најмногу го користам и преку кој ме препознаваат, но не е единствен. Во последниот влог кловнот не се појавува, а тука е фемини-ефектот. Ќе трпи трансформации и во иднина, но кловнот дефинитивно е мојот омилен лик и заштитен знак. Кловнот персонифицира сé што е смешно, а не смее да биде, го персонифицира Рибаро со малку повеќе боја и вишок тракатанци на шапката. Не се кријам зад кловнот. Не, го кријам кловнот во себе. А што сум јас виновен што не знам да скријам?

Во една пригода (влог „Досие Именденска б.б.“) еден драг пријател ми реплицираше: Уметноста не треба да се занимава со политика на прво место, но тоа апче е така слатко и секој би побрзал да го голтне. Ангажирана уметност е утка на старт.“

– Мојот одговор беше: „Уметноста е крик кој ангажира и ослободува! Секоја уметност е ангажирана, инаку ќе ја снема како балон од сапуница, ќе испари бесцелно. Политички ангажираната уметност е депласирана донекаде, а и тоа е дискутабилно, зашто сé е политички ангажман. Земи ги џезот или блузот, што е тоа ако не политичка порака спакувана уметнички. Земи ги графитите. Еве, сакам да пишам графит, ама зашто не знам да го спакувам во една реченица го спакував во 5-минутно видео. Ништо не е на тацна. Човек кој сака да промени нешто, да влијае на промените, мора да е инволвиран, не политички партиски, ами политички свесно. Тоа што овде, кај нас, политиката, шарлатанизмот, популизмот и други девијации се изедначуваат, е сосема друга работа. За да ги разбиеме тие вредности и приврзоци ќе треба побајаги политичко-уметнички ангажман.“

 

„Фејсбук“ ги исфилтрира блогерите

Што е причината што македонската блогосфера некако се стиши во однос на периодот од пред неколку години?

– Се плашев да не ме прашаш зошто замре блогосферата. Блогосферата е мртва, да живее блогосферата! Грото македонски блогери (што не е случај во светот) под блогосфера подразбираат „Блогерај“, односниот блог-сервис на „Он.нет“. И како се грижи „Блогерајот“ за блогерите, така блогерите се грижат за својот блог, што е апсурд. Фино е да се има чувство на припадност, но не за сметка на својата индивидуалност. Од друга страна, очигледно е дека „Фејсбук“ е главниот филтер. Тој не ги зеде блогерите што активно постираа, туку публиката што киснеше по блогови, најмногу на „Блогерај“. Пасивните блогери-коментатори се филтрираа на „Фејсбук“, а потоа неминовно замре сцената со замирањето на „Блогерајот“, и покрај измените што ги правеше Трендо за да ја разигра платформата. Овој филтер, за жал, покажа дека бројот на активни блогери е многу мал и, иако се мислеше дека е стотици или неколку илјади, испадна дека се неколку десетици, од кои повеќето се на независна платформа. За среќа тука е „Твитер“, сервисот за хаику-блогирање, па не мора да се грижиме дека блогот ќе го снема, можеби само ќе се микромизира.

Автор: Бисерка Велковска-Блажева

Линк до интегралниот текст од  интервјуто

Влог: Досие – Именденска б.б.

Тониќ му испраќа писмо на Премиерот со детали од евентуалното исценирано гостување во емисијата…
Сценариото е обработено од повеќе аспекти и треба да ја прикаже наводната опсесивна љубов на народот спрема својот премиер.
Како дошол предлогот на Тониќ во рацете на интернетџиите…?

Што е превземено…?

Погледни:


(За превод на македонски, клик на стрелката во десниот долен агол на плеерот, и одбери “CC”)

линк, ако сакаш да ја видиш целата содржина на документот за која е врзано сижето во филмот.

Technorati tags: , , , , , , , , , , , , ,

Блогосферата возвраќа

Во најновиот број на „Фокус“ во рубриката Писма со наслов „Блогосферата возвраќа“, објавен е мојот пост кој беше реакција на двојните аршини на професорката Билјана Ванковска за блогосферата. За тоа, дали треба или не треба да го испратам мојот пост до редакцијата на Фокус имаше различни мислења од колеги блогери.

Го испратив, за да не мислат дека блогосферата е некоја затворена комуна која си прави и си ги решава проблемите сама со себе или пак некаква андерграунд сцена која постои независно од случувањата во опшеството (ваквите мислења преовладуваат кај луѓето кои само површно имаат слушнато за Македонската блог сцена).

Чувството на ментална онанија е погубно за нашиов медиум и ние мора да се бориме за експанзија на слободната мисла која извира од блогосферата. Ако таа енергија – која блика, ја насочиме кон себезадоволување – овде и внатре, тогаш секогаш ќе се шлепаме на мејнстрим(?) медиумите… Токму затоа на неколку наврати спомнувам дека треба да се експонира секое појавување на блогер, пост или друго случување врзано за блогосферата во некој од другите медиуми, зашто мора да признаеме, потребна е афирмација на блогот како медиум за да текот на слободната мисла допре до многу поширок аудиториум. Јанко во еден негов поодамнешен пост има речено:

Во наредниов период ќе гледаме се повеке блогери на тв, ке ги читаме по весници, на радио ќе слушаме, затоа што тие се засега единствениот излез од блуткавоста на медиумите во која самите западнаа подавајќи им се на политичарите.

Ги поздравувам блогерските настапи по медиумите, каде и да се, иако заради тоа ќе трпат притисоци, барем сега додека се млади и финансиски независни, ке одолеат на сите искушенија, понатаму, ѓе се крепат еден со друг, затоа што ако забега некој, неговите колеги ѓе го егзекутираат, филозофски и интелектуално.

И на крај, Јанко, Мирчевски, Геро, па дури и Коља, добија од вас, се шлепаат на вас, вие, блогерите, немате толку корист од нив колку они од вас, затоа што зборот ви е искрен и затоа тежи многу повеќе.

powered by clipmarks blog it

… Тоа навистина е така, оттогаш има поминато речиси една година (блогот рибаро не беше отворен тогаш), но дали интензитетот е очекуваниот?

… И кој на кого се шлепа… сеуште?

Мадина… има Станка

Да се носат мадина е една, а да се имаат и да знаеш да се носиш со  мадлестата ситуација е сосема друга работа.

Кој ја има привилегијата на мадлест човек?
Оној со потечени мадина?
Оној кој ни ги потекува?

Gjurić Stanka знае да ги ланча и да е мадлеста истовремено (клипот трае 2мин. и 31 секунда):

Еднаш рече:

BEZ OPROSTA

Poput odbjegla zatočenika logora, ludnice, zatvora, grabim za težinom svoje gladi i strahova; napuštajući zavjet razboritosti, priklanjajući se obećanju srca, šamarajući obzire, tvrdokornost vrijednosti, uzusa, vjernosti.

Iz perspektive u procijepu rešetaka nijedan zalogaj nije tako golem da ga se
besramnim utiskivanjem u sebe ne bi moglo opozvati, savladati, satrti.
Za mene nema ravnodnevice oprosta.

Мадлеста девојка (?!)

Читајќи го нејзиниот опус – стихови, кои ги има пренесено во  книги и аудио запис, се почувствував обезмаден – разоружан, а истовремено и толку потентен и мадлес што морав да споделам.

Дури го гледав клипот ги мразев пенестите меурчиња и Владо Калембер!

… Или ги сакав можеби, меурчињата?

Ма-ма-ма… мадина требаат а не д‘ткачи… А Станка има мадина дефинитивно!

А-а-а… Ти, а-а-а… јас???

Оток сум човече, си ги потеков мадината!

Туризам или нацизам

Го препознав човеков. Пред некоја година нè шеташе со кајчето околу Свети Наум во Охрид. Доста интересен човек: – знаеше многу пиказни, имаше стил на раскажување и  ме натера да уживам во прошетката…

– Браво, човекот си го знае занаетот – помислив.

За секој патник изгледа има спремено посебна приказна. Овај пат изгледа ја раскажал погрешната:
За видеото,  клик тука.

Многу често имам прилика да слушам вакви приказни и тоа (за жал) не само од луѓе со весла во раце.
Што го натерало овој човек да раскажува вакви приказни?

Ма што и да го натерало.

Од такви веслачи бродот ни потонува.
Е да де, од веслачон ни ватил корабов крив правец?!
Не драги мои, туку од тоа што во него го препознав секој од нас.

Уште еден муабет по вода ми замина, а?. Ќе го пречека ли некој – двајца, стотина нека сè…  кој и да е?

Има ли луѓе, луѓе мои, или само муабет е сè?!

Ам-Ам, амкаме и дробиме за туризам, а пропагираме нацизам и на крај мајмунска ни е работата, како што впрочем прикажува клипот.

Додаток: Sonic boy го исконтактирал човекот (Охриѓанецот) и со него го снимил следниов видео клип:

Би додал само: каењето е човечка доблест!

Блогери, да му речиме крај на нашиот скептицизам кога се работи за блогот како медиум. Блогот (и кај нас) добива неспорно друга димензија и карактеристика:

– Прераснува во моќен медиум!