Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Хитлер, слободен за преземање


Ова е моја адаптирана анимација од епската сцена од филмот за Адолф Хитлер – Downfall.  Од овој линк (десно долу во категоријата About this video), можете слободно да го преземите и да го адаптирате видеото со ваш превод. Лиценцата вели да го наведите изворот, па ако не ви е тешко, пишете само кој е заслужен (www.ribaro.mk) за анимацијата и ништо друго.

[note: За да го данлоудирате видеото треба да имате Vimeo акаунт. Минута работа е тоа, ако навистина имате желба.]

Интернет мемето со Хитлеровата сцена, е едно од најискористените видео сцени на Јутјуб. Направени се стотици пародии и различни адаптации на оваа сцена. За прв пат (од македоската интернет заедница) вистинската сцена ја имам искористено уште во 2008 година во видеото Досие – Именденска б.б. Потоа, по повод настаните на Кале, ја направив и анимацијата со наслов Свирипичинска б.б.

Некаде во 2010 година Constantin Films – продуцентската и фирмата задолжена за дистрибуција на филмот Downfall  (original title – Der Untergang), затскриен зад копирајт регулативата, се заканија дека ќе ги тргнат сите видеа од Јутјуб, кои ја содржат оваа сцена. Tака, некои видеа беа целосно избришани од Јутјуб, а некои само парцијално беа цензурирани. Многу лузерска проценка направиле дистрибутерите. Наместо да ја искористат популарноста на мемето за да се зголеми продажбата на филмот, тие, доброволно се откажуваат од една вирална кампања со епидемиски потенцијал.

Како и да е, ова е мојот скромен придонес контра сите PIPA, ACTA, SOPA и слични копирајт драконски рестрикции кои ни се закануваат. Па повелете, симнувајте, преземете, адаптирајте..

 

 

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Би можело да те интересира:

Categories: Видео, Став

Коментирај со Фејсбук:

10 Responses so far.

 1. „Хитлер, слободен за преземање“ – блог пост + видео [RibaroMK] http://t.co/UxpEW2Yc

 2. ја прочистив меме сцената со Хитлер од Downfall, за секој да може да и закачи превод по желба. бујрум! http://t.co/ZI8LDg3s

 3. ја прочистив меме сцената со Хитлер од Downfall, за секој да може да и закачи превод по желба. бујрум! http://t.co/ZI8LDg3s

 4. ја прочистив сцената со Хитлер од Downfall, за секој да може да и закачи превод по желба. бујрум! http://t.co/ZI8LDg3s

 5. ја прочистив сцената со Хитлер од Downfall, за секој да може да и закачи превод по желба. бујрум! http://t.co/ZI8LDg3s

 6. Kihu Potru says:

  Хитлер, слободен за преземање – http://t.co/J88VjUXC (via @ribaro)

 7. RT @ribaro: Хитлер, слободен за преземање http://t.co/3m4TmySg

 8. @banekoma @razvigor @Potru @minimoog77 фала за сподели. се надевам на некој ќе му користи и ќе го искористи клипот (http://t.co/ZI8LDg3s)

 9. […] of the distributor of the film Downfall to take down the Hitler meme on copyright grounds, Ribaro published [mk] an animated parody of the iconic scene, free for download and re-use under the Creative […]

 10. […] δημοσίευσε [mk] εικονογραφημένη παρωδία της χαρακτηριστικής […]


Sponsors

 • Лиценца

  Creative Commons License
  Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
  Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
 • Пик

 • Категории

 • Архива