Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Archive for the ‘Став’ Category

Пали-Гаси

Кога се ќе се собере и одземе, животот е како сијалица. Не има, па не нема; клик-клак; штрак-штрак. Штраканици сме нашлакани од двете основни бои (црна и бела). Бараме спектар, а се давиме во сивило. Како ли само им успеало да се измиксираат?… На крајот останува само „Sepia“ како трага на она што сме биле.  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Господе?

Колку религии, толку имиња за господ, но сите се согласуваат дека тој е еден. Подолго време ме прогонува една песна иако да бидам искрен многу-многу не се мириса(в)ме со пејачката. Песната ја карикирав во едно прашање: – Ако господ  е со нас (еден од нас) барем на еден ден и ако дозволи да му поставите  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Очи широко затворени

Стоев на периферијата од дрвената бина поставена специјално за митингање, а мене се тоа ми личеше на тинкање Едно загреано старо ми пријде и ме гледа во очи, страшно беше тоа старото со очите закрвавени дали од знамињата или од лиглињата искачени на бината, а мене. дали од страв или од јад ми ги потекоа  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

На конгресите на КПЈ, Тито, кога некоја од дискусиите од тогашните делегати не му  била по ќеиф, излегувал така шармантен или страшен, кој како сака нека си го тумачи и кратко и јасно реплицирал: ” он не се слаже са сопственим мишљењем”. Контра реплика немало, а и да имало никој не е сведок на тоа. Паметен  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива