Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Archive for the ‘Став’ Category

daniel-janev-sharena-light-shirt

(постер од: Даниел Јанев) Другари, сите се знаеме. Прво, ова не е пост за тие што бевме рамо до рамо во борбата против режимот, а сега со сето право жестоко и бескомпромисно критикуваат и маваат, туку за сеирџиите и релативизаторите што тек-тук имале проблесоци, годиниве наназад дури газеше режимот. Другово, сето е под второ. Еве,  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Neue Slowenische vs. Macedonische Kunst

16729535_1747744372208740_1335909599372388090_n

Гостински пост на Џанго помалиот Пред некој ден, испровоциран од еден безначаен лик, набрзина напишав пост за Лајбах и Новата словенечка уметност. Сепак, темата заслужува многу поголемо внимание. Од аспект на тоа, како некој одлично се справил со сопствената фрустрација. Под „некој“, мислам на нација. Ќе се обидам да бидам краток, а нестрпливите ФБ читатели  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели
protest_ribaro_prilep

Вчера (06.05. 2015 г.) бев горд на моите сограѓани. Вчера во Прилеп имаше Протест против полициската бруталност. Кај Ѕидот, се собравме околу 1000 луѓе, потестиравме мирно и достоинствено. Протестите против полициска бруталност имаат континуитет од без малку 4 години, се иницирани од семејството на Мартин Нешкоски, кој беше убиен од лице на должност од полициските  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели
11075215_10153170144359726_1055026051531977730_n

Почитувана министерке за култура. Респектирајќи го вашето време и обврски, кои сигурен сум не ви дозволуваат да знаете што ни се случува нам од периферијата на Републиката, кои сме понастрана од вашиот видеокруг и свет, кој се движи во радиус околу грандиозниот велелепен проект „Скопје 2014-та“, како покорен слуга ваш, чувствувам одговорност и должност да  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Балот на вампирите

bal-des-vampires-polanski-mogador1

Како копиљ, онаков растен пред видео ерата, ме плашеа со еден филм кој имаше елегантен наслов – Балот на вампирите. Имено. Има едно граѓанско движење, кое од непознати за мене здраво-разумски причини сака да се вика – ГДОМ (Граѓанско движење за одбрана на Македонија), а јас нагалено го викам „Бал на вампирите“. Тие интелектуално и емотивно  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Occupy University – first day

16502728852_62dafaf62d_z

Small introduction: The Student Plenum – an informal student organization, uniting the biggest progressive core of students in Macedonia, expressing dissatisfaction with the latest reforms of educational systems which destroy the autonomy of the universities, and dissatisfied with the way the government treats their requests (the amendments of the law were adopted at 3 am  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива