Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Archive for the ‘Раскази’ Category

Стечаец на JVC

Ѕвони некоја будала во ниедно време – легнал на ѕвонче гнасата. Срипав јас  гајчешко разгурелавен и хронично ненаспан небаре Бенедикт Папски на гости го чекам. Отворам. Поштарот. Мислев, ми стасало книжето што го порачав од Темплум уште пред два месеци , ама… стап. Ми дава некој плик и ме замолува да се потпишам. Речено сторено.  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Добре и Бегот

Во турско време, се‘ аги и паши ташеле ташаци по веранди и чифлизи. Рајата, онаа опечената  и турска и каурска,  своите ташаци ги мафтала по нивјето: ем жолти-житни, ем зелени-тутунски. Многу тешко  рајата го препознавала колоритот, дал од потта ил од бичот, ним се им се пулело сиво…. Но, ова не е тажовна прикаска, ова  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

УХ/АХ…

Туп-Туп-Тупа-Тупа-Туп-Туп-Тап Туп-Туп-Тупа-Тупа-Туп-Туп-Тап… Се беа насобрале од сите страни. (држи ритам) Се собираа така секое утро без ред и без некоја посебна причина – барем така изгледаше од страна гледано. Имаа цврста самодисциплина иако тоа не можеше да се забележи по нивното однесувње – се маваа еден во друг. Туп-Туп-Тупа-Тупа-Туп-Туп-Тап Туп-Туп-Тупа-Тупа-Туп-Туп-Тап… Ритмиката се повторуваше на секои  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Ми го еба филмо

Снимав филм и некој ми го еба филмот. Знам кој е, ама не знам оти несака да ми врати мејл? Барем една сцена да ми остаеше копилето? А, кој курац ми чепкаше во филмот и кој му ги даде клучевите од монтажа? Ти не беше во филмот бе мајмун, а можи да те вметнев да  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Од CABARET до OZ

Somewhere over the rainbow Way up high There’s a land that I heard of Once in a lullaby Somewhere over the rainbow Skies are blue And the dreams that you dare to Dream really do come true …. Јас и Minnelli сме родени во ист месец и во парна година, со таа разлика што Liza  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Штурецот бил заебан играч

Ноќта ја ловеше песната на штурецот, а тој ја повторуваше мојата приказна. Да, таа беше во неговото повторување. Песната е негово постоење, јас сум темницата во која пее. Ми се стори како да диригира со потта на мојата немоќ. Неговите потези беа залудно потрошена енергија за скротување на моите животни сокови. Тие мијат Се вријат  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива