Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Archive for the ‘Раскази’ Category

Заспаниот разум раѓа чудовишта

12243400_428367257353725_741512111592813096_n

  Симона, ќе ми резервираш ли четири билети за во среда? Фризираниот Нетмобил со мотор од Ауди А3, е регистриран за петмина, а ние бевме четворица на пат за Скопје. На пазарчето во Росоман застанавме да си купиме гајба свежо набрани желби и милион и седумстотини илјади глинени граѓани. Граѓаните ни се чинеа бајати, па  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Пепелашка и килимот камелеон

cinderella-pumpkin-large

Еве, веќе неколку дена се обидувам да ги послушам советите на пријатели добронамерници и да се сконцентрирам на суштествените проблеми што нè прогонуваат, наместо на Бобојадата во Старо-грдиот… Се обидувам, мајке ми се обидувам, ама колку повеќе се трудам, толку губам концентрација. Мора да е од флешовите. Тие флешови со насмеаните ликови од синиот килим  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Големиот Циркуз

10404165_10152142784617396_7133203152518339983_n

Прво се слушна една граната како рокна близу црквата, потоа од втората се стресоа ѕидовите, а народот се разбега. Гостите спраштија низ портата, а Поп Мицко летна газ-преку-глава низ олтарот, па во дворот, скршна кај бунарот и се скри зад каменот со осумкракото сонце, кој уживаше ладовина под костенот. Само мајка Цвета и кумот Раде   [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Обрачот

Roberto Belicanec

Како и твоето, така и нашето маало си имаше маалски силеџија. Овој – нашиов, не беше голем и незграпен по раст, но имаше двајца големи браќа шо не тероризираа константно. Ние имавме околу 11 години, а тие – Кусио, Селото и Целе, ни го земаа џепарлакот секогаш кога че не начекаа сам-по-сам. А, нè начекуваа често.  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Кај Папата

… Каде живее овој мудар батка си се прашав и тргнав на пат да збирам мудрост и скромност од лице место. Стасав како стасав и го замолив да бидам гостин кај него дома. Ме прими. Воодушевен од мојата истрајна голгота низ лавиринтите на себеспознавањето и жедта за мудрост, рече дека дека секогаш издвојува време за  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Возот

Одев. Не, возот одеше, а јас се враќав од една дешавка која да бидам искрен не ги задоволи моите очекувања. Видов едно чупе-две, но таа што вредеше да се има беше толку чиста во себе што попусто… Е сега, јак беше предизвикот, но некогаш мора да се одолее, не за друго, туку да се биде  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива