Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Archive for the ‘Култура’ Category

Neue Slowenische vs. Macedonische Kunst

16729535_1747744372208740_1335909599372388090_n

Гостински пост на Џанго помалиот Пред некој ден, испровоциран од еден безначаен лик, набрзина напишав пост за Лајбах и Новата словенечка уметност. Сепак, темата заслужува многу поголемо внимание. Од аспект на тоа, како некој одлично се справил со сопствената фрустрација. Под „некој“, мислам на нација. Ќе се обидам да бидам краток, а нестрпливите ФБ читатели  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Заспаниот разум раѓа чудовишта

12243400_428367257353725_741512111592813096_n

  Симона, ќе ми резервираш ли четири билети за во среда? Фризираниот Нетмобил со мотор од Ауди А3, е регистриран за петмина, а ние бевме четворица на пат за Скопје. На пазарчето во Росоман застанавме да си купиме гајба свежо набрани желби и милион и седумстотини илјади глинени граѓани. Граѓаните ни се чинеа бајати, па  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели
11075215_10153170144359726_1055026051531977730_n

Почитувана министерке за култура. Респектирајќи го вашето време и обврски, кои сигурен сум не ви дозволуваат да знаете што ни се случува нам од периферијата на Републиката, кои сме понастрана од вашиот видеокруг и свет, кој се движи во радиус околу грандиозниот велелепен проект „Скопје 2014-та“, како покорен слуга ваш, чувствувам одговорност и должност да  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Мртовечко сокаче

rosemarys-baby

Претпоставувате ли зошто во вечерашната претстава „Швејк во Втората светска војна“, главниот лик – Швејк (Владимир Ѓорѓијоски), не се појави да ги собере аплаузите откако заврши претставата, а на претходната буквално го измолкнаа од сцена колегите кога беше завршниот аплауз, зашто и тогаш упорно објаснуваше дека оваа претстава не е театар, туку она што ни  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Швејк

Svejk vo vtorata svetska vojna plakat

Ја гледавте ли „Швејк во Втората светска војна“ од Брехт, а во режија на Мартин Кочовски и Прилепскиот Театар? Летаа шамари, директни тупаници во размрсулавените носеви летаат, и тоа на сред Прилеп, во закрпената театарска сала на „Војдан Чернодрински“. Вистина е! На клоци бевме кренати. Како мрши, како зомби тетерави изгубени во простор-времето нè напика  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели
Ribaro korica

Откако Амазонските Прашуми проронаа солзи од цепачите за хартија, а воздух се помалку за цицање, на барање и под силен притисок, како на домашната, така и на меѓународната јавност, мојата книга Од Cabaret до OZ, конечно во електронски формат и слободна за симнување од сајтот на www.cc.org.mk. Критиката вели: – Видено низ постмодернистичка призма, книгата  [ Read More ]

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива