Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Пали-Гаси

sijalica9gb1.jpgКога се ќе се собере и одземе, животот е како сијалица. Не има, па не нема; клик-клак; штрак-штрак.

Штраканици сме нашлакани од двете основни бои (црна и бела).

Бараме спектар, а се давиме во сивило.

Како ли само им успеало да се измиксираат?…

На крајот останува само „Sepia“ како трага на она што сме биле.

Ако сме биле.

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Би можело да те интересира:

Categories: Поезија, Став

Коментирај со Фејсбук:

3 Responses so far.

 1. admin says:

  #
  tv-set on blue напиша:

  мене па ме мава на клик-клак..
  и си го маваш, те боли….само раката..Smiling
  6 Септември, 2006 – 00:05 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  … си спасил милиони полноглавци од шлакутници Smiling
  Трк под туш
  6 Септември, 2006 – 00:10 | избриши | измени | одговори)

  #
  chale_v напиша:

  така некако му иде.
  мај чојс…
  6 Септември, 2006 – 00:45 | избриши | одговори)

  #
  OGI SINKO напиша:

  Секогаш сум се прашувал,
  Колку треба црно, за белото да стане Сиво?
  6 Септември, 2006 – 00:52 | избриши | одговори)

  #
  Vrgood напиша:

  Еве мене на пример сега ме има Smiling
  А угасена ми е сијалицата…
  Чудни се чудни, патиштата бложји!
  Ој Рибаро, апе рибата?
  6 Септември, 2006 – 00:57 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  chale, и ова е сваштарија, фала ти…
  оги,се ми се чинидека се немаат познато во црнилата или белилата, инаку тешко дека че се спареле… се тоа црното ко да му попушта на белото ми се чини
  6 Септември, 2006 – 01:00 | избриши | одговори)

  #
  IversonKA напиша:

  ееее-тоа е животот-за некого сијалица, за некого мастика можеби…. 6 Септември, 2006 – 01:10 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  вргоод,абе апе рибата ама скината е мрежата…
  а мене запалена ми е сијалицата, ама како да ме нема некако Smiling
  6 Септември, 2006 – 03:18 | избриши | одговори)

  #
  tv-set on blue напиша:

  штипни се сам..тука си 🙂 6 Септември, 2006 – 03:21 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  штип, штип…
  ко сум кај Штип да си го поздравам rock другарми Горан од Штип
  6 Септември, 2006 – 03:31 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  А и Јуле е од Штип :), тие се неврзани, а како да ги врзам? 🙂 6 Септември, 2006 – 03:32 | избриши | одговори)

  #
  iacovibus напиша:

  На крајот останува само „Sepia“ како трага на она што сме биле.

  Ако сме биле.

  А сме биле…
  6 Септември, 2006 – 10:56 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Dа ti veruvam na iskustvoto Bajkobiografu(?). 6 Септември, 2006 – 12:47 | избриши | измени | одговори)

  #
  кибицер напиша:

  пали – гаси:

  „Животот е долг процес на умирање“
  Самуел Бутлер

  „Да се живее – тоа не значи да се дише, туку да се работи“.
  Русо
  6 Септември, 2006 – 13:03 | избриши | одговори)

  #
  gersanina напиша:

  сијалиците и не се така лоша работа…
  чисти и едноставни, и ти даваат спектар во белото…

  сивилото е наша лична работа…
  6 Септември, 2006 – 13:05 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  кибиц, русо ми е некако сув за мој вкус, ама оваа му е паметна
  герсанина, за сијалицана и јас не велам дека е лоша работа, велам дека е наша работа…
  се сложувам дека сивилото е лична работа, ама ептен бе е нелично
  6 Септември, 2006 – 15:00 | избриши | измени | одговори)

  #
  LOLITA напиша:

  Ме погоди во нерв. Маестрално напишано. Колку сурово романтично е нашето миговно постоење, и мрачно и сјајно. Мене секој ден ме гасат, i повторно го наоѓам прекидачот:) А пали гаси е и сигналот на прозорецот на љубовниците:) 6 Септември, 2006 – 16:27 | избриши | одговори)

  #
  Beauty напиша:

  Како сијалица, да, во однос на спектарот, клик-клак и штрак-штрак.
  Ама сијалицата кога ќе цркне, ја менуваме со нова, а за животот не знам баш. Може да трепка од време на време, ама кога ќе дојде крајот, крај е човече, немаме фиокичка со резервна душа.
  Фина споредба во секој случај.
  6 Септември, 2006 – 16:44 | избриши | одговори)

  #
  Kukle напиша:

  Слабо пали-брзо гаси..хихи.. Smiling
  7 Септември, 2006 – 00:57 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Лоли не ми текна на таа компарација, ама зато си ти тука
  Убавице, држи и твоето поентата
  кукле : хихихи
  7 Септември, 2006 – 01:32 | избриши | измени | одговори)

  #
  katika напиша:

  Не ти текна на светилките………тие и летаат и светат и осветлуваат и многу деца ги прават среќни, еве дури и мене ме прават среќна:) 7 Септември, 2006 – 02:42 | избриши | одговори)

  #
  Fljambur напиша:

  Живото ти почина бел ко млеко, ја…(покажва кон вимето од една крава) е сетнем дал ке го пуштиш да ти се закисели или сирење ке о прајш, твој табиет си е то.Само глеј да не ти се попепели оти нишо не прајш.———- Говинда(говедарот) Море рибар комплуторо ко че го изгасиш податоците не се ништат,на хардо си стојат,че ојш че дремниш и пак штрак-штрук.Клик,ја гасиш ламбата -клак прават иљадници други и афсриците пак во добивка се. И глеам сте се запнале да го извалкате белото со црно,ами бела да се дотура во црната не је поарно? се додека не се добие чиста бела сака многу голем дотур од белата.А за да се извалка е полесно, сака помала количина и напор и и гаси срујата 7 Септември, 2006 – 08:11 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Фљамбург, го прочитав коментаров и сватив дека си ептен прав бе брат со ова мешањево на боиве, велиш:
  – „И глеам сте се запнале да го извалкате белото со црно,ами бела да се дотура во црната не је поарно? се додека не се добие чиста бела сака многу голем дотур од белата.А за да се извалка е полесно, сака помала количина и напор“ а и асоцијата со кравата ти е „тоа е тоа“…
  7 Септември, 2006 – 12:36 | избриши | одговори)

  #
  atractivART напиша:

  гаси светло, рибата е гола! 7 Септември, 2006 – 14:10 | избриши | одговори)

  #
  frea напиша:

  нака гаси и нека пали…
  само нека трае долго!
  8 Септември, 2006 – 02:22 | избриши | одговори)

  #
  monkey напиша:

  гаси светло, рибата е гола!
  mombara7 || 7 Септември, 2006 – 14:10 | одговори

  ќе трае….
  8 Септември, 2006 – 02:26 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  фреа,времето е релативна работа Smiling
  8 Септември, 2006 – 02:33 | избриши | одговори)

  #
  Fljambur напиша:

  Ribar море душо,скиташ а ни си фатио ни један скушо. Бев денес на риби, мифтар се вратив, како велат кај вас без улов ко че се вратиш? 9 Септември, 2006 – 00:29 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  незнам за таква работа јас. Мене не ми се случило то никош… Можи само мрежата кај шо ги чувам рибите да ми се скини, па и тогаш без риба не си одам. Си го имам Аце 505 другарми, за ко че ме фати бела 9 Септември, 2006 – 00:52 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  А да ги прашам аматерине за зборо? 9 Септември, 2006 – 00:53 | избриши | одговори)

  #
  Fljambur напиша:

  Абе убо,мрежи,аце,пезиол,динамит,атомски слева сдесна а јас со едно праче никакво на риби сум тргнал.Абе ако се врајчаш од на риби во нашине краишта на првиот мост стој мифтар и прај попис кој шо има уловено–ти имаш -врви– ти немаш – туркај гајќите— легенда бе локална само легенда… 9 Септември, 2006 – 01:11 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Фљамбур, абе влезиму ве легендата, ако не те бива за појче, муфтар сторисе 9 Септември, 2006 – 01:15 | избриши | одговори)

  #
  Fljambur напиша:

  Работам на случајо,ко прво и прво избегавам мостој,абе мифтар,мифтар а не муфтар (ако е исто) 9 Септември, 2006 – 01:20 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  ааа , ти кажав кај тебе на блог, дека со челикон справалти ми го сторивте умо, па не букви цели блогој че почнам да грешавам… 9 Септември, 2006 – 01:23 | избриши | измени | одговори)

  #
  Челикчомак напиша:

  До моменто на нашта смрт сме бесмртни! (некојси) Појќе сепија эа народо! (некојси друг) Кај се пија? (еден куп) 9 Септември, 2006 – 01:28 | избриши | одговори)

  #
  Natka напиша:

  Можеби трае кратко, и се гаси како сијалица, ама подобро е што ни е даден и таков, за да го живееме. Тоа кога ќе го земеш во обзир и не е така лошо што го има. Поздрав, убав ден! 12 Септември, 2006 – 15:01 | избриши | одговори)

  #
  ХулаХопа напиша:

  вклучи_се …..
  парадигма на нашето непостоење ….
  од коа помнам за себе ….

  вклучи_се бидејки сме исклучени од сешто …. и се …

  вклучи_ја светилката у тоа мозокот за да сватиш дека ти работи …. иако си жив ….
  вклучи_се пошо … е време ….

  Вклучи_се
  12 Септември, 2006 – 15:06 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Natka, работата е шо не се задоволуваме, шо ни светнува дека можи и да ни стемни, шо ни остајл фридам оф чојс или фри чојс 12 Септември, 2006 – 16:40 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Вкличи_се, е ајде де вклучисе кога ме гасат…
  арно е шо ми текнува дека ме гасат, па си играмЧ штрак-штрак…
  лошо е шо играва едаш че заврши
  12 Септември, 2006 – 16:44 | избриши | одговори)

  #
  gersanina напиша:

  Рибарчо,
  не давај тебе да те гасат…
  никој тоа и не го може
  13 Септември, 2006 – 13:02 | избриши | одговори)

  #
  ХулаХопа напиша:

  Вклучи_се ….
  пали светло ….
  13 Септември, 2006 – 13:13 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Герш,..ма не давам јас, не ме прашуваат мене..
  арно ама еден марифет ми текна:
  че ја закачам мастиката на прекидач и че се прам на будала, па нек пукло док је пукло
  Вклушисе,.. палам братучед.
  13 Септември, 2006 – 17:34 | избриши | измени | одговори)

 2. Фильмы says:

  Можно узнать пожалуйста как тут добавлятся чтобы оставить свою статью с моей ссылкой на источник ?

 3. $hostname у меня не открывается а эта страница открывается 🙂
  Я тоже хотел завести себе сайтик но подумл зачем ? Для чего вот он вам нужен ? Просто время потратите и все


Sponsors

 • Лиценца

  Creative Commons License
  Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
  Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
 • Пик

 • Категории

 • Архива