Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Пороен дожд ја измива улицата

Кратерот се гости со неговите сеќавања

Асфалтот плачи по својата целост

Јас сум на годишен курс по велеслалом, а треба да полагам за слалом – дотолку се нагостиле кратерите

Од толку гостења, како јас да сум им на гости

Иако неканети фрлаат чифтиња

Градоначалникот го полни стомакот, дождот – дупките а јас џебот на Антонио –  автомеханичарот.

Ми ја упропасти пртставата уште непочната

Да му е… матер! (се мисли на градоначалникот, а можи и на Антонио… ме одра)

Сега, една “Женидба” ме чини 100 евра + 100 денари (толку чини еден амортизер и тоа лев)

Театарот на улиците ќе ме закаснеше за на претстава

Стасавме едвај

Претставата почна како што почнува се кај нас…

…Со задоцнување…

“Женидба” (Народен театар- Битола)

Николај Василевич Гогољ е името, а  презимето – Лилија Абаџиева

Длабоката едноставност на Гогољ, кој од една обична ситуација прави величина пресликана од неговиот духовен немир, Лилија ја поедноставува до гротеска. Ликовите пренесени од младите џамбази од Широк сокак се чини и ја отворија душата на Абаџиева која се расплини до солзи радосници на крајот. На моменти сцената играше, на моменти тоа беше светлото, а за цело време беа: Степановска, Петрушевска, Муратовски, Мирчевски и другите. Приказната е позната класика, а адаптацијата модерно кабаре.

Се на се извонредно комшии, како и секогаш.

Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Би можело да те интересира:

Коментирај со Фејсбук:


Sponsors

  • Лиценца

    Creative Commons License
    Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
    Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
  • Пик

  • Категории

  • Архива