Ribaro MK

ништо не е наивно, само така изгледа

Блоговите се ѓубре?

Сум се степал – онака вистински, два пати. Првиот пат беше во ферка (ама здрава тепачка беше тоа и заврши со крвава усна и крвав нос) со мојот тогаш најдобар другар, а вториот пат во една така помасовна тепачка во центарот на Прилеп со епилог од зададено 5/6 бокса…
Е сега јас би за првата, но…

***

Без пардон, а и без усул е насловот на постот на Сеад испровоциран од дискусијата во емисијата „Пез пардон“ на МТВ1, во која покрај другите беа гости и Сашо Ордановски – Транспарентност Македонија и Роберто Беличанец – Центар за развој на медиуми. Двајцата си се надополнуваа во муабетот и во една прилика така ношарлантно ја исплескаа Блогосферата, абе дури да ти е мерак да ги слушаш онака елоквентни…
Еве како Сеад го парафразира нивниот муабет:

clipped from komunikacii.net

Она што се рече за блоговите за мене беше, и благо и слатко кажано, „тропање глупости“ (грандиозен еуфемизам во наводнициве). Роберто си Беличанец, кој знае симплицистички да тропа поприлично без многу пардонирање гебелсовски кажа „70-80% од блоговите се ѓубре, од кое пола се расистичко ѓубре“. Него и ќе го премолченв, но потоа се надоврза и Сашо Орданоски (екс-Форум, карентли Транспарентност Македонија), прафразисам, „(се согласувам со) она што го кажа Роберто, новинарството (сепак) е занает“. Како никој не се побунтува, остана како неофицијален заклучок и став искажан на јавниот сервис во поглед на блогерството „Блоговите се ѓубре!“.

blog it

На тој негов пост, се навраќа (во коментар) Роберто Беличанец и мошне сочно ја дообјаснува својата теорија околу ништожноста на блогосферата а посебно во Македонија:

Роберто Беличанец // Feb 6, 2008 at 2:31 pm

70-80 % од Блоговите СЕ ѓубре. 50 % од Блоговите СЕ расистичко ѓубре.
На блоговите 90 % од коментарите СЕ непотпишани. Што покажува дека ако на прачовек му дадеш компјутер тој НЕМА да стане дигитален граѓанин. Тој ќе остане прачовек со компјутер. И може цела македонска блогосфера да вреска дека тоа не е така. Овие факти не можат да се изменат.
Децентрализацијата на комуникациите нужно доведува до шум. И тој шум е 70-80 % присутен на македонската блогосфера. И тоа е нормално. Не ми е јасно зошто толку се возбудувате.
Она што е битно во таа емисија, а истото јас го кажав е дека и класичното новинарство во светски размери умре оној ден кога репортерите од најголемите светски медиуми го прифатија концептот на т.н.р. „Вметнато новинарство“, односно кога прифатија, заради подобри снимки да влезат во оклопните возила на Американската армија во Ирак.
Традиционалните медиуми ги тресе криза на кредибилитет, потполно се избушени од односите на капиталот и моќта. Во Македонија тој проблем е уште поголем. Но, назад на темава. Дали блоговите се здрава алтернатива… Мое мислење е дека не се… И ова може повторно да си го подведете под „тропање на глупости“, но тоа повторно нема да ги промени фактите. Блоговите, со чест на исклучоците, се места каде што МИСЛЕЊАТА и КОМЕНТАРИТЕ на мислењета се основната форма преку која се пласираат содржини. Се разбира дека се додаваат и аудиовизуелни содржини креирани од корисниците но тоа во суштина не ја менува многу работата… Клучната функција на медиумиот… информирањето блоговите не успеваат да ја исполнат. Од тој аспект ние во македонија не можеме да зборуваме за т.н.р. демократизирано или веќе ако сакате така да го нарекувате децентрализирано новинарство. Дури и во светски размери таквите појави на блогосферата се ретки. Во таа смисла, алтернативата на традиционалните медиуми на мрежата се порталите, но и веб сајтовите на традиционалните медиумски конгломерати кои се приспособуваат на технологијата.
Ако добро ме слушавте, пред да го напишете кометарот ќе чуевте дека реков: “ Новинарството во Македонија денес е можно само како субверзија… не сум сигурен дека блоговите тоа го овозможуваат затоа што 70-80% од нив се ѓубре, а околу 50 % од нив се расистичко ѓубре“.
Очигледно дека стариот намќор Хераклит бил во право кога рекол дека: „очите и ушите им се лоши сведоци на оние кои што имаат варварски уши“.
Значи ајде да ја дообјаснам изјавата затоа што сметам дека секој комуникациски канал е битен и дека заслужува внимание, а очигледно блогерската заедница има проблем со оваа изјава“.
Новинарството во Македонија страда од недостиг на професионализам кој што е директно поврзан со односите на моќ во општеството. Од тука произлегува дека професионалното обавување на таа професија (со почитување на стандардите што се мачно изградувани од појавата на првиот весник до денес) во Македонија, во традиционалните медиуми, во овој момент не е можно или е можно само на маргините како субверзија на главниот тек. И потоа додадов дека не сум сигурен оти блоговите се медиумиот низ кој што тоа може да се оствари. Поентата е дека шумот е преголем.
Не велам во ниту еден момент дека нема квалитетни блогови… Само велам дека тоа се комуиникациски канали кои не се медиуми, ниту тоа можат да станат. Некои од нив со тек на време и со посветеноста на авторите можеби ќе еволуираат во такво нешто. Јас лично имам едно 5-6 фаворити во Македонската блогосфера, но во моментов тоа не е така. И затоа пред да се почуствувате нападнати, пред да почнете со големи наративи од типот на “децентрализација на светот“ (а ова е тема за посебна дискусија, зашто ако е толку децентрализирана работата зошто ОН.НЕТ има поставено медиа концентратор како главна појдовна точка кон огромен дел од македонската блогосфера и што е тука деконцентрирано… пристапот ли…) погледнете во себе. Самите се нарекувате блогерска заедница.
Тоа зборува за две работи: 1. Дека нема публика во класична смисла туку дека функционирате како полузатворен свет. 2. Она што го произведувате е на ниво на меѓусебен муабет за одредени прашања… што пак по дефиниција е интерперсонална комуникација… т.е. немедиумска комуникација.
Она што најмногу ме загрижува е табиетот да не се потпишувате со вистинското име и презиме туку со никови…
Се срамите ли од своите мислења… Се плашите ли од тоа што го мислите да не се поврзе со конкретна личност… Толку ли се чувствувате слаби и немоќни во сопствената кожа… На крајот ни тоа не ме интерсира бидејќи тоа покажува незрелост за човечка комуникација за која што пред воопшто да започне комуникаторот треба да се легитимира.
Од искуство во традиционалните медиуми знам дека најголемите гнасотии се направени со непотпишани текстови, а псевдонимите речиси секогаш биле употребувани само од кукавички побуди… тогаш кога авторот не бил подготвен да се соочи со последиците од својот текст.
И на крајот, рефлексот да се браните кога никој не ве напаѓа, потребата да се видите сите во тие 70-80% што не чинат толку слатко ја открива вашата несигурност во она што го правите. И јас сакам да видам децентрализиран свет… но ако цената за таквиот свет е кукавичлукот тогаш засегош ќе останам од другата страна.

За на крај – Беличанец, да повика на отворена дебата во негова организација, за која сеуште не е дефинирано каде и кога ќе се одржи.

Е сега, бидеќи нема да бидам присутен на таа евентуална дебата, еве го моето видување:

Уф каква здрава шамарчина ни ракоплесна еден од креаторите на законот за радио дифузија  од врхушката (без иронија) и медиумската алфа и омега во Македонија, просто не ми се верува.
Еве и нека држат нападите: процентуалната логика, шумот, иако изведени паушално. Најмногу боли тоа што не го признава блогот како медиум, туку само како (молим ти се лепо) комуникациски канал. Значи, ние овде, си месинџеруваме и не сме доследно информативни, а таму неколку дневни весници и неделници кои копи-пастираат од нашите и странските новински агенции и преведуваат цели статии од странските медиуми и ништо повеќе, се релевантни чинители на јавното мнение? А за тоа дека ја гледа алтернативата во порталите, не ми се трошат зборови.

Немој Боби, молим те! Знам дека порасна со „Commodore 64“, дека не си паднат од небо и дека дури јас копав црвци и шутирав конзерви ти учеше BASIC, но на оној палзилери пајташки муабет со Ордановски што го затеравте ич не му ја контам поентата. Ако не за друго, туку што немаше ни еден претставник од блогосферата за да може да се одбрани, па остана констатацијата (како што посочи и Сеад) дека блогосферата е ѓубре недостојно за внимание. Ај еве за момент заборави дека блогот не е медиум и врати се на процентите.
Кажи ми (процентуално), колку од македонските дневни и неделни весници заслужуваат внимание… Колку од телевизиите се потпираат на своите репортерски и изворни информации, а помалку на агенциските. По мојата математика во најоптимистички случај процентот не е поголем од 10%.

За разлика од тие бледи и мртви „медиуми“, блогот не ретко располага со лепеза од индивидуални коментари за одредена актуелна тема поткрепен со анализа, која линкувано задира до сите достапни извори моментално постоечки и релевантни за одредената тема на постот што е предмет на анализа.
И кој е сега порелевантен и информациски побогат и подоследен? Оној кој успеал да ја долови атмосферата на пишаното од триста пичкесиматерина аспекти или оној кој слепо се врзал агенциски и пренесува вест и згора на тоа речиси во 99% од случаите не кажува кој е оригиналниот извор на веста?
И зошто сега да нема место за блогот како медиум? Зошто упорно се маргинализира улогата на блогот? Немој молимте со она дека коментарите се не потпишани и бла-бла цмиздрави лигавења кои btw успешно ги надминуваме. Не е ваљда од страв од неколку беспомошни пискарала, не реализирани интелектуалци, новинари, маниајкално надркани средовечни чичиња, писатели, самохрани мајки со вишок на време, квази историчари и сексуално не задоволени домаќинки, нафурани професори и профеосорици и какви ли уште не маргинализирани персони кои (како што вели Ванковска) вежбаат демократија  удобно скриени позади измислени никови и прекари?

Кого штитите со Ордановски: Сузе, Латас, Младенов или независниот(?) Божиновки го штитите од нас, кого…? Веродостојноста на информацијата? Што штитите или поточно, на што му давате простор?
Или најверно ми е дека нè штитите од самите себе. Да не случајно се повредиме вежбајќи демократија или не дај боже да не се навредиме и испорезилиме низ нетов и светов практикуваќи како што ја нарече погоре – канална комуникација, па да се зацапаме во некои бразди и бездни и така очорени да не видиме кој кого мачка и дебело подмачкува во информацискиот простор, а?

И да, блоговите се субверзивната алатко која може да го поткренат и поткрепат недостатокот од објективност во иформирањето со самото тоа што блогерот е уредник сам на себе и единствена цензура под која подлежи и која треба да ја совлада е автоцензурата. Не знам оти не можеш да видиш толку очигледна работа? Боби, тоа не се прави со минирање на еден алтернативен (сакал ти признал или не) медиум како што е блогот, тоа се прави со поддршка, а посебно е потребно таа да доаѓа од Центарот за развој на медиуми, тоа ми изгледа толку логично, нели?

***

Оној првиот пасус од муабетот – за тепачките, не е нафрлен туку така.
Имено, еден од двајцата протагонисти во ферката е токму Роберто Беличанец, па затоа така лично му се обраќам со Боби. Не дека му останав должен за нешто, туку дека инсистира да се потпишиме со својот идентитет позади кажанот, демек имало поголема тежина тогаш.
Па еве…
Пс И во една така опуштена, цивилизирана, тивка, издишана атмосфера како што вели Ордановски и може да се виде од клипот, ги направи блоговите бербап.
Замислите што би се случило кога атмосферата би бил поинаква.
Ви се допаѓа? Споделете го со вашите пријатели

Би можело да те интересира:

Коментирај со Фејсбук:

One Response so far.

 1. admin says:

  #
  istoчna напиша:

  уф
  ја поима неам у која категорија спаѓам,
  дефинирај ме молим те Sticking out tongue
  бтњ, уште се продаваат весници ?!
  8 Февруари, 2008 – 04:11 | избриши | одговори)

  #
  непотпишан напиша:

  Јас се согласувам со него, колку и да не чини од кого тоа доаѓа. Блоговите не се, и никогаш нема да бидат новинарство во права смисла на зборот. Блоговите се субјективни, тие се еднострано видување на авторот. Новинарството тоа не смее никогаш да биде. Тоа што блоговите носат информации кои можеби исполитизирано новинарство ги игнорира, како примерот на пример со Ирак и американската политика, не значи дека станува збор за многу поквалитетно новинарство, туку баш за комуникациски медиум кој не е контролиран и кој не е под влијанија (финансиски кои носат зачувување интереси и следствени клизачи). Тоа е факт, и каков таков ќе остане.

  Се сеќавам на времето се разви дебата и споредба со познати светски блогери. Пред некој ден баш налетав на еден од нив, која ја тера истата дебата. И кој кажа дека не е новинар, т.е. дека до моментот додека бил независен, и сам за себе блогер без постојана работа, тој и да сакал не можел да биде новинар. ЗОшто? Затоа што сега, кога својот блог го стави под крилото на медумска куќа тој има 3 асистенти, 3јца стажанти, 5 административци – сите за него а) копаат информации б)проверуваат информации, ц) често одат и на терен. Така може да е новинар. Од дома, сам за себе, кога информациите ги зема само од повторно медиуми, тој не е новинар, тој е само човек со екстра време на свои раце кој пренесува информации кои можеби не се нашле во центар на внимание. И тука има разлика.

  Ситуацијата на тие блогери/новинари на запад, за нашиот блогерај, е и долго ќе остане шоанско село.

  Значи неговиот став е сосем на место. Блогерајот никогаш нема да биде алтернатива, можеби само еден додатен комуникациски алат, но да се бара како замена е жива смеа. Новинарството во МКД е срање, и истото треба да се воздигне и да се кренат професионалните норми и очекувања. Дали со регрутирање на нов талент, дали со поставување нови правила сеедно. Но тоа што во своите редови немаат доволно креативни луѓе да бидат и на ниво на еден блогер зборува за нивниот неквалитет, не за квалитетот на блогерајот.

  И ништо од тоа што го кажал не е шамањање на блогерајот. Само реалност. Секоја чест на исклучоците но прав е, голем процент, мнозинството е чисто ѓубре, а остатокот субјективни лични ставови. Реални, отворени дебати, со отворени прашања кои не носат заклучоци (што новинарството треба да е), значи само носачи на информации и отварачи на теми е реткост, исто колку што е реткост во новинарските води. Ама откако ни дојдоа шупци ко Латас кои на вести наместо да ни даваат информации, ни држат лекции, ние изгубивме чуство за што е новинарство!
  8 Февруари, 2008 – 07:33 | избриши | одговори)

  #
  Lost series напиша:

  Блоговите можат да бидат се и сешто! Од поезија до глупости.
  8 Февруари, 2008 – 08:10 | избриши | одговори)

  #
  funky junky напиша:

  Овој е обичен педер бе Рибаро се гледа дека немапоминато повеке од пола саат и тоа на погрешни блогови затоа кој го работи! Поздрав РИБАРО за тебе!!!! 8 Февруари, 2008 – 09:30 | избриши | одговори)

  #
  Publikum напиша:

  Штовани публикуме,
  Морам да кажам дека овој пост је многу поучан. Јас ти благодарам Рибаро што си ни ја пренел оваа информација. Значи сега сите ние треба да се засрамиме затоа што некои персони како дотични Ордановски и Беличанец демек не ишамарале и сега посрамљени да седиме дома. А они сами заборававаат дека блогови не се медиуми и блогери не се новинари и за напишаното уопште не зимају плата. Меџутим господа прозвани не су имали ништо попаментно да кажат па ајде ќе плукаме по блогери. Ваљда по други несмеат зашто можат да попијат и понека заушка. А тоа њихово пљукање е исто ко сега да кажеме дека они се никакви стилисти (а знаеме дека аматерски се облекуваат).
  Меџутим г.Рибаро ти иако си мирен човек испадна дека си добар тепач па со клипов ја направи онаа народната: Со свој стап по свој грб.
  Честитам друже.
  8 Февруари, 2008 – 10:03 | избриши | одговори)

  #
  VIP cartoons напиша:

  Жалам што не сум ја гледал емисијата, нема добри забавни емисии во последно време на твата и кога ќе има – пропиштам. Сепак, одлична е можноста за фина полемика без етикети, и без емоции, инаку се отиде низ Вардар, дај да спориме за тезите, а со нашата улога тука, беше уредник и маш најтазе увид за состојбите на блогерајот, кажа нешто пост фестум постот, ај прво за нас, па за нив ( новинарите, тврдите медиуми),јас блогерајов го нарекувам кокошарник, и сам сум дел од тој кокошарник, а сакам да не биде така, како да го постигнеме тоа ?
  8 Февруари, 2008 – 10:13 | избриши | одговори)

  #
  виолетова напиша:

  за оној дел е во право:
  `најголемите гнасотии се направени со непотпишани текстови…`
  иако и зад непотпишаните текстови најчесто се знае кој стои, или во крајна линија – лесно се открива Smiling
  8 Февруари, 2008 – 10:46 | избриши | одговори)

  #
  sting EYE напиша:

  До новинарите.
  (Персонално) БЛОГ Е ПЕРСОНАЛНО ИНТЕРНЕТ ПРОСТОРЧЕ НА СЕКОЈ СЛОБОДЕН ГРАГАНИН, КОЈ САКА ДА СИ ГИ ИСКАЖЕ СВОИТЕ СПОСОБНОСТИ, МАКИ, ИНТЕЛЕКТ, ТЕХНИКИ, ДАРБА, …
  Значи разликата помегу нас е тоа што вие работите професионалноп како новинари(значи кодошите, манипулирате,на платен список на овој на оној…), а ние сме слободни стрелци.
  А, ако во некој случај се исплашивте од СЛОБОДНОТО СЕРЕЊЕ (што е основа на демократијата), тогаш сменете ја професијата.
  Рибаро – ке му се тепаме заедно де…јас сум 0.1 тон човек. хахаха
  Кај шо мава моето писание трева не расти де.
  поздрав
  8 Февруари, 2008 – 10:58 | избриши | одговори)

  #
  ЛУДА ГЛАВА напиша:

  ма прости им, не знат што зборуваат Smiling Smiling Smiling Smiling
  всушност не ме знаат мене…..да ме знаеа ќе им беше страв вака да зборуваат Smiling Smiling Smiling Smiling
  а ако се тепаш-ВИКАЈ.одамна не сум промлатила некого, а баш сум напиздена во последно време.
  ќе ми заштедиш пари за психијатар Smiling Smiling Smiling Smiling
  8 Февруари, 2008 – 11:10 | избриши | одговори)

  #
  darko156 напиша:

  @ Непотпишан

  Препрочитај го материјалот за тоа што е новинарство, ама овој пат напртави апдејт со материјали издадени последниве 10-15 години.

  Многу работи се сменети, и допрва ќе се менуваат во оваа сфера, општо во сферата на медиумите.
  8 Февруари, 2008 – 11:44 | избриши | одговори)

  #
  Meceto Usko напиша:

  Имаше времиња кога новинарските и медиумските процеси беа на посебен начин контролирани и надгледувани. Имаше диригирана хоризонтална но и вертикална информациона пропустливост. Сега кога идеологијата се трансформира во множество на идеологии што се случи?

  Неизбежно е големите електронски и печатени медиуми да имаат политика на претставување, а професионалниот поглед да е тешко забележлив.

  Дури и професионални литератори, писатели, културни дејци кога ќе се најдат во миљето на големите медиуми, неретко се губат и подчинуваат на општата политика на изданието.

  Ако сакаме да ја скицираме целата работа грубо и на хартија ќе се добие следново. Од една страна се медиумите, кој доста превртено ги преставуваат, толкувањата и случувањата во македонската и светската реалност, а од друга страна преку интернетот имаме погледи од очите на индивидуалистот, чиј визир зависи од неговата сопствена генијалност (или беспомошност) произведени од општественото опкружување.

  Во услови на прекинатата вертикална идеолошка матрица и мултупликација на повеќе идеологии достапни само до одредена категорија на приврзаници го води новинарството во правец на самоубиствен изолационизам и провинцијализам. Кругот на восприемачи им е се помал од ден на ден. Одсуствува критика, одсуствуваат дијалозните принципи помеѓу самите новинарски артефакти но отсуствува и самиот новинар како агент.

  Аналитички.

  Интернетот не е магична технологија туку е само инструмент, канал за информации и комуникации. Точно е тоа. Но тој предпочита активност и новинарство во активноста на човечкото присуство.Тоа е медиум кој дава секојпат оној момент кога и самиот ќе дадеш.

  Ако можеме да бидеме гневни на А1, Канал 5, Сител, Време, Дневник и др. електронски и печатени медиуми, што не продуцираат новости и вести базирани на новинарската етика и професионализам, ако можеме да бидеме гневни на советот за радиодифузија кој и после толку години не воведе ред во македонскиот медиумски простор, не можеме да бидеме гневни на интернетот и блоговите што не ги следи и пренесува нештата онака како што секој за себе посакува.

  Затоа интернетот и блоговите предпочитаат.

  Промена на моделот новинарска елит – публика.
  Имено секој човек кој има допирни точки со новинарството во својата работа и живеење може да стане емитувач на новинарски информации од еден или друг вид. Секој може да предложи сопствена информација и позиција спрема одреден настан. Така е создадена возможност за рамноправност и дијалог.

  Една од софтверските средства за реализирање на оваа микромедиумска множественост е т.н weblog или по кратко кажано само блог. Во него се прават брзи записи од дневен или информациски – коментаторен тип. Обединети во тематска мрежа, блоговите можат и те како да се превртат во сериозен канал за размена на новинарски информации, помеѓу пишувачите и нивните читатели. Најспецифично е тука што субјективниот карактер на информацијата, нејзиниот опфат, независниост, и од пазарна и од секоја друга коњуктура е најчовечката и најискрената информација која ќе ја добиете, лишена од секаква редактура.

  Почитуван господин Беличанец, иднината на новинарството е опфатена во следново.

  Блог – новинарски модул кој дава големи и мали новини, предадени преку визијата на субјективецот.

  Вебстраница – пространство во кое некој мал колектив може да се себеизрази, да објави отвореност кон светот и да не покани на дијалог, оцена и рефлексија.

  Вебсајт, многуфункционален тип на вебстраница, на кое има осигурано пространство за новинарски пишувања. Тука се и електронските верзии на големите медиуми кој вие ги регулирате во работењето.

  Да резимирам.

  На човекот не му е веќе потребно само информација како таква сама по себе, туку претставување на истата како комплексна и многуслоевита, со возможност да достигне до поцелосни културни контекси и ситуации. Информација во која ќе биде вградена и субјективната искреност на човекот. Неговата душа. Таа е онаа информација која ќе го води човекот а не сувопарната, фризирана, и извитоперена новинарска информација.

  Тоа е процес кој трае. Има свој почеток и крај.

  Да речеме дека сега сме негде на почетокот.
  8 Февруари, 2008 – 12:07 | избриши | одговори)

  #
  Аrwena напиша:

  Овој коментар го напишав на Блогот Комуникации, а ќе го поставам и тука бидејќи за жал сум ограничена со време да реплицирам адекватно на мојот блог.

  Блогот е коректор на сите аномалии во едно општество. Ниту е медиум за информација како што се тоа весниците, ниту настојува во тоа да се престори оти ќе загуби од основниот шарм. А тоа е дека – ,,Блогот треба да биде гласот на народот”, а не на неколку поединци по весниците и Тв медиумите кои ги пласираат информациите во јавноста. Затоа и го почитувам правото на блогерот да излезе со ник или со вистинско име, што е помалку важно во споредба со значењето на неговото мислење за одредена тема или ситуација. Блоговите се моќен медиум каде освен поединечното имате и колективно мислење, што никогаш нема да се случи со мејнстрим медиумите

  Нема многу да должам со коментаров, но би сакала да се случи една таква јавна дебата како што предложува господинот Беличанец, зошто мислам дека во моментов навистина има потреба од неа. Очигледно е дека не е направена разликата помеѓу блогот како персонална страница и медиумите кои треба да пренесуваат неселектирани, и пред се коректни информации.

  И господине Беличанец, во ситуација во која моментално се наоѓа македонското новинарство, најголемата увреда која може да му се каже на еден блогер, е дека е новинар.

  Археолошки дневник vol.1

  Археолошки дневник vol.2
  8 Февруари, 2008 – 12:09 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Избришав еден коментар од кериган а другиот отиде курбан зашто биле врзани коментарите. Јас се извинувам и затоа би укажал да не се врзуваат коментарите како одговор
  8 Февруари, 2008 – 13:16 | избриши | измени | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  Пишав и кај Комуникации дека има дел вистина во она што го говори Беличанец за шумот. Навистина блогосферава е полна со ѓубре од секаков вид. Блогерите воопшто не се трудат да заличат на новинари. Дел од нив се чат гето кои блогерајот си го користат наместо мирц, дел се хушкачко-оговарачка фела па организираат хајки и трач-конференции, расистички испади, ад хоминем писанија и слично и тешко во таква депонија да забележиш дека некој мирно, сталожено си тера своја работа. За жал општиот впечаток за блогерајот се добива од тие 90% ама ниту еден промил од овие 90% не се обидува да стане пандан на новинарите. Тешко на тој блогер кој си задал толку „висока“ цел.
  Мене само ме чуди како тоа никнејмовите се поврзуваат со кукавичлук. Ова е крајно идиотски срочено. Па овде никој не издава државни тајни и тешки откровенија па да мора да стои со име и презиме. Јас држев и една конференција токму за заводливоста на никнејмот, виртуелниот идентитет, наводната анонимност, трасирање на означувачи на родот, полот, расата, класата, староста…помеѓу јузернејмовите и темплејтите, идентификацискиот опаш на ајпи адресите, наводната анонимност итн. Што книги се изнапишеле на таа тема, а Беличанец сосема површно и во стилот на новинарски шмеќер го тутна у кутија- кукавичлик. пихх.
  8 Февруари, 2008 – 13:18 | избриши | одговори)

  #
  кериган напиша:

  хаха, браво!!!

  по ова ќе те запамтам Smiling

  зошто го избриша и коментарот за новинарството и блогерајот? – чет коментарите во ред до некаде… ама ова не го очекував.

  да избришеш и поддршка на блогеранава???

  ..еден ум, за каде побрзо!
  8 Февруари, 2008 – 13:19 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Кериган ти пишав и пп и како да ти кажам. ти ги имаш пишувано коментарите како одговор на претходните и тој коментар шо го бришев бил врзан со тој другиот што си беше ок. Е затоа отиде како колатерална штета од чиесто ѕехнички причини
  8 Февруари, 2008 – 13:24 | избриши | одговори)

  #
  кериган напиша:

  ох, добро.. Sad а баш се намачив ..
  јас кога пишувам општ коментар ме мрзи да одбирам додај коментар или одговор на некој претходен, па кликам одговор каде било – важно е дека сепак ќе се гледа долу и тн..

  јеби га.. бриши ги овие четови, ама тој сепак е ФАШИСТ Smiling
  8 Февруари, 2008 – 13:28 | избриши | одговори)

  #
  DimeS напиша:

  Фемке а каде пишува дека блогот треба да биде новинарски медиум !?
  Јас блогот го разбирам како поле за културен, а богами и во голема мера некултурен натпревар помеѓу народите.
  Има голема разлика помеѓу новинарство и блогерај. Како прво новинарството е цензурирано, а блогерајот не е. Како второ блогот нема јасни рамки или нема никакви рамки за тоа што јас можам да пишувам. Трето и најбитно, насловната страна постои за да се издели таканаречениот шум, од квалитетните блогови.
  8 Февруари, 2008 – 13:35 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  ај сеа одмори, земи здив и исчитај ош еднуш! Блогот НЕ Е и НЕ ТРЕБА да биде новинарски медиум! Клиар енд симпл.
  8 Февруари, 2008 – 13:38 | избриши | одговори)

  #
  DimeS напиша:

  Па зошто бе тогаш Фемке ги напаѓаш тие, како што викаш ти 90% блогери, зошто викаш “за жал”. Од кај знаеш ти што треба, а што не треба да има на блогерајов?
  Читам јас многу убаво, те сватив, се слагам со тебе за алијасите или прекарите на блогерајов, ама не мислам дека треба да навредуваш некој (со ова некој не мислам на мене) само затоа што има различно мислење од тебе.
  8 Февруари, 2008 – 13:48 | избриши | одговори)

  #
  волан напиша:

  Овој коментар изворно одеше на блогот на комуникации но еве и тука ке го пренесам …

  Уф … сте направиле експлозија … Беличанец како да има слично мислење со почитуваната Г-ѓа Ванковска … која преку напис во Фокус рече …
  Блогирањето не е залудно потрошено време
  давајки го мислењето на база на нејзинота кратко читање на дел од блогерите …

  На почитуваната Г-га Ванковска чинам дека веќе никојпат нема да и текне да се впушта во расправа со блогерите … добро ние тогаш бевме без хонорари а таа лапна хонорар од аписот во весникот … Smiling

  Нешто слично сега скока и почитуваниот Беличанец кој незнам зошто се подпишува со “Советот за радио трансфузија“ … Smiling

  Беличанец – мислењето ти е лично ? или е дел од некоја политика на СРД ?

  Дали тоа СРД за реши да стави правила кој смее на интернет да пишува содржини и кави треба да бидат тие ?? Да се врами интернетот во некаква правна рамка ??

  Почитувани новинари и останата МК интелектуала – која несака беспари да пишува текстови и да ги објавува на НЕТ … За да го подигнете нивото на блогот појвете се и самите на него … подигнете го нивото … кажете го мислењето на луѓето од средната генерација … издржете ги ударите на отворениот напад на широката публика … е некои се и анонимени …

  Лесно е од бусија – одстрана да давата совети … влезете внатре во медиумот и дајте го таму мислењето …

  Појавувањето на Најчевска како блогер го поздравив во правец дека се јавува таква личност која фали во МК блогосфера …

  Затоа Беличанец и останатите кои се осеќате повикани повелете внатре во Блогосферата и учествувајте во подигањето на нејзиниот квалитет …

  А тоа што има и луѓе кои не Ви се допаѓаат … просто е не ги приметувајте … тие сами ке се изгубат …

  Ако до сега не ја свативте револуционерната улога на блогот како медиум во подем … тогаш ке мора да почекате уште некој година … истото да се случи и кај нас и да признаете дека сте згрешиле …

  Блогот ке доживее вистинска револуција кога ИП (интернет пенетрацијата …) во МК ке се качи над вистински 30 проценти – бродбенд интернет … Тогаш сите ама баш сите што ке сакаат да му се обратат на народот, ке отвојат свој блог – свое “CV” … сеедно дали ке настапуваат како личност или како партија да речеме или некоја друга интересна заедница …

  Можеби некој се лути што Блоговите ги сакаат пребарувачите … што да правиме така е … првин затоа што блогерите користат линкови и тагови … а пребарувачите тоа го обожаваат …

  Забегав доста беше за сега …

  Беличанец бидејки си осамен … повикај пријател за да станеш порамноправен … или ке мора на некои личности да им платиме хонорар за да учествуваат во дискусијава …

  еве неколку мои написи на темата:
  – БЛОГЕРИ НОВИНАРИ
  – БЛОГЕРИ vs. МК НОВИНАРИ …
  – Блогот & МК новинарство …

  Овој коментар ке оди и како пост и му се извинувам на сопственикот на блогот заради мојата должина на коментарот …
  8 Февруари, 2008 – 13:57 | избриши | одговори)

  #
  Transparent напиша:

  ако некој дека 90% блогови се тапа вели,
  би требало да има прочитано бар 100%, нели?
  Или извор му е Завод за статистика
  па гаѓа со „интелектуална новинарска“ балистика.
  Што толку се накурчил чоек на блогови, па го фатила хистерија
  најверојатно за нас ќе остане мистерија. Smiling

  Не стварно, гонете ги у онакво. Се сеќаам пред 5-6 години можев да напраам споредбена анализа на неколку македонски дневни весници. Ај што во сите без исклучок ги имаше истите информации, во повеќето ги имаше истите информации сосе истиот текст, што го потврдува она шо Рибаро го кажува погоре, копи-пест од некој ненаведен извор, но една работа ми ги скина нервите, а ја таа работа ја нарекувам „фаќам сеир пошто сакам да бидам новинар али не сум“. Имено, во едниот весник за извесна вест стоеше „Човек ограбен во кафана“ и потоа следеше текстот во кој се кажува како на некој човек му биле одземени 30.000 денари додека пиел кафе, а во другиот весник стоеше „Пиел кафе за 30.000 денари“. Си замислив само какво понижување би почувствувал тој истиот човек кога би го отворил вториот весник, во сета мака уште му се исмејуваат.

  Најверојатно блогосферата е релативно лесна мета за обидите на некои исфрустрирани фаци да се истакнат како незнамшто.

  И уште една работа: блогот не е професионална работа, како што е новнарството. Под „професија“ мислам на она што човек го работи за паричен надомест. А многумина од тие кои имаат паричен надомест се или крајно нестручни, или крајно неспособни, поефективно би им било на добрите новинари да го ориентираат гневот кон таквите појави, отколку кон бесмислен едностран напад врз нешто кое очигледно не го разбираат комплетно.
  8 Февруари, 2008 – 14:25 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  еве со еден пример зашто блогерајов е бул факинг шит: пред некое време на насловна ставив пост кој требаше да отвори дебата околу издаваштвото кај нас и младите писатели. Отприлика мал вербален дуел меѓу книгата Шмизла на Тасевски и блогерите кои секојдневно не частат со лит. во виртуелнава крчма. Никој од блогерите не се фати да дебатира кај Тасевски ама и натаму на неговиот блог се води жестока дебата со неколку нелогирани. Еден од нелогираните се потпишува како Лилит. Кога фино и аргументирано изнесе став се најде некоја будала која реши да го открива идентитетот на Лилит (пази нелогирана така што не инсинуирам дека е нашава Лилит) да хушка, оговара и жилави. Секако коментарот не е избришан и се чека продолжеток. Ете така функционираат преписките тука.
  А за мак. новинарство што искрено да кажам ког одамна се откажав од тој мазохистички чин- читање дневни весници. Искрено мене блогерајот ми е поинтересен од дневниот печат…па макар и како разонода сфатен.
  8 Февруари, 2008 – 14:44 | избриши | одговори)

  #
  aleks.bukarski напиша:

  Во право е кога вика дека комуникациски се затворени. Но, тоа не е проблем на блоговите како такви, туку на општата отуѓеност.
  Имам сериозни проблеми да разберам што пишуваат многу блогери.
  Понекогаш ги гледам на одреден блог, како си пишуваат меѓусебе, не разбирајќи кој на кого што му пишува или одговора. Какафонија.
  Иначе, вака малку сте ми сомнителни, се палите на изјава дека 90 посто од блоговите се ѓубре. Јас не се вреѓам зошто природно сметам дека не припаѓам во тие 90 ниту пак случајно сакам да изигрувам нивен адвокат.
  Што се однесува до анонимноста господинот тука лупа.
  И да се потпише некој со име и презиме тоа не значи дека е личност. Анонимците не се никаква закана…нивната злоба, гнев или други реакции секогаш ме засмејуваат, забавни се.
  8 Февруари, 2008 – 14:45 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Ги мешате поимите Блогерај и Блогосфера. Блогерај е оваа плетформа на он нет, а блогосфера е сите блогови без разлика.
  Фем, твојата теза дека Блогерај е бул шит од позиција на уредник е многу опасна.
  8 Февруари, 2008 – 14:52 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  зарем треба да се плашам? Опасно не опасно така јет и ете дадов пример. Ќе помине месецот нема да бидам уредник и што да гмижам сега дека блогерајот е лудило, а псоле 20тина дена пу пу не важи тогај бев уредник. Јас поткрепив со пример. Башка луѓе блогот е само форма се` останато е ваше.
  8 Февруари, 2008 – 15:00 | избриши | одговори)

  #
  Меанџи напиша:

  не ги читав коментариве ама ова последново на фем е вистина:

  Башка луѓе блогот е само форма се` останато е ваше.

  Блогосферата е тоа што и народот. Каков народ таква блогосфера. Нема дали чини или не тоа е.
  8 Февруари, 2008 – 15:05 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Опасно во смисла на порака што се испраќа.. И ако мислеше така не требало да ја прифатиш позицијата на уредник. Нема везе почитувам став. 8 Февруари, 2008 – 15:09 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  По таа логика секој кој искењал дека блогерајот нешто не штима, смрди или не го бива треба да си го дилитне својот блог?
  Рибар барем ти немој со такви лузерски потези- зошто тогаш прифати? затоа што сум тука. Затоа што ве читам и онака секој ден. Затоа што има постови кои заслужуваат внимание. Затоа што такви постови се раѓаат секојдневно. Затоа што се развиле интересни преписки, дебати… Па макар и 10% од 20 000 блогери дневно да сервираат нешто интересно тоа е повеќе од мак. новинари. Задоволен?
  8 Февруари, 2008 – 15:14 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Да, задоволен.
  Е тоа де сака да го испровоцирам:
  „Затоа што има постови кои заслужуваат внимание. Затоа што такви постови се раѓаат секојдневно. Затоа што се развиле интересни преписки, дебати… Па макар и 10% од 20 000 блогери дневно да сервираат нешто интересно тоа е повеќе од мак. новинари.“
  а не ми врзуваш таму некои инцидентни појави. Smiling
  8 Февруари, 2008 – 15:18 | избриши | одговори)

  #
  Меанџи напиша:

  10% од 20 000 се 2 000. Ќе да се 0.1%. Добро ја сум ко за 9.9% 8 Февруари, 2008 – 15:19 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  Од друга страна затворен свет е, тоа мораме да признаеме. И држи вода какофонијата на Букаро. Се тек на време верувам дека блогот ќе стане толку популарна форма што (како и сите нови нешта) ќе изгуби (а веќе одамна почнал) од сјајот и се` повеќе ќе заличува на мејнстрим медиумите. Сакаш да кажеш дека не ја забележуваш таа тенденција? Ама ок тоа е сосема природно. Ќе се појават нови можности, нови форми. Секој концепт носи во себе чип на самоуништување. Сосема нормално е да почне да се активира и овде тој чип лека полека.
  А пак блогот е многу интересен од аспект на конструирање нов тип на дискурс. Јас сум пишувала за тоа. Дискурс кој е одлепен од новинарскиот, политички коректен, стерилен и несекси. Има зошто да и зошто не во се`. Не мора да се фрламе со лажни дилеми- или си со нас или си против нас. Иако тоа често е логика на мак. медиуми, блогосфера, политика.
  8 Февруари, 2008 – 15:20 | избриши | одговори)

  #
  aleks.bukarski напиша:

  глеам Лилит во коментарот кој го посочуваш зела да ме омаловажува без никаков повод, аргумент или факт.
  Замисли, а после кога крка повратна, “не е фер“?
  А јас неа ја паметам како убедливо најнеписмената компаративка што сум ја видел низ годиниве.
  Стојам на тоа дека ако веќе немаш зад себе некаков валиден труд, талент, треба барем да имаш култура на полемика.
  Му се бендисувало тоа на некого или не, книжевната полемика секогаш се водела по изолирани академско-авангардни и елитистички кругови.

  ова, скроз офтопик.
  8 Февруари, 2008 – 15:21 | избриши | одговори)

  #
  DimeS напиша:

  Убавината и големината на блогот е што нема дискурс. Затоа секој може да биде блогер, затоа на никого неможе да му се замери зошто го доживува блогот така како што го доживува.
  Блогот е едниствената слобода на говорот што ни преостана и никој не може и не смее да ја одземе.
  8 Февруари, 2008 – 15:27 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  јас се извињавам моја грешка. Сум смешала никови- Лилит (која е логирана) и Тања на кој мсилев, а е нелогирана. Значи се` на се` лош пример ама има тука други примери само што како најсвеж ми падна тој на памет прв. Нејсе…грешка сори.
  8 Февруари, 2008 – 15:29 | избриши | одговори)

  #
  aleks.bukarski напиша:

  Да, но нема слобода на говор без лична одговорност.
  8 Февруари, 2008 – 15:29 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  И јас се сложувам за какофинијата која ја посочува Букарски и тука немаме дилема… Забегавме од темава. Главната поента која ме испровоцира да го напишам постов е тоа дека викаат блогот не е медиум. Тоа е она што треба да се истакне, а не колку е блогосферата квалитетна во моментот. Зашто ако не засечат сега во корен отидовме у курац.
  8 Февруари, 2008 – 15:31 | избриши | одговори)

  #
  VIP cartoons напиша:

  Гидин Меанџи, јас со својава средношколска математика доаѓам до следното: Ќе да се твоите 0,1% од 20 000 = 200, ама по мое поделено со 2, заначи 100, според наводите 90% ѓубре од 100 според калемот испаѓа 90 отидоа во Серава, останаа 10 блога шо вредат, евала можам да набројам нешто поеќе, ама то је субјективно нали, сега не ми е јасно кој тоа го рече 20 000 блогери и кај е таа официјална статистика ако може да ја видам или то е придавање значај од некого или некаде… или пак нашиве проценти не се ко шо треба, или… Smiling
  8 Февруари, 2008 – 15:34 | избриши | одговори)

  #
  DimeS напиша:

  Епа ако блогот не е медиум тогаш ни интернетот не е медиум. Па истото што го има на блогот секојдневно се сретнува на тв.
  8 Февруари, 2008 – 15:35 | избриши | одговори)

  #
  aleks.bukarski напиша:

  фемгерила, еве, ако имаш влијание убеди ги луѓето од милјето да отворат блогови па да видиме кој, што, како.
  До мене допираат повремено само некои нивни еха, прдежи, не сум баш најсигурен.
  На самата авторска вечер моја, имаше типови кои јадеа гомна на шанкот, а на само 3-4 метри од мене немаа јајца да се соочат.
  Со овие овде кои се, ги имаме истресено повеќето… Не ме интересира никој од постоечките блогови. Заморни се.
  Но, нека дојдат оние “реалистите“, основоположниците на супкултурата ти-реков-ми-рече, доста срамота е веќе да се кријат во “Точка“, “Лаика“, на мајспејс, во паркот, на нивните треш радио-емисии, кај кругчето…скопски пичиња излезете на ферка!
  8 Февруари, 2008 – 15:37 | избриши | одговори)

  #
  Уредник напиша:

  Јас сериозно не те разбрав. Ал ај да пробам.
  Влијание немам. Единствено со моето пеење да ги избркам гостите од Точка, лајка, парк, кругче…за мајспејс не знам како.
  Заморни се? Епа тогаш зошто да каниме луѓе да се досадуваат. Нек седат и пијуцкаат у лајка не зезај.
  Основоположниците на супкултурата исто се во Лајка и Точка на чамче муабет така што- да не ги тревожиме. Ова е место за луѓе со нерви.
  8 Февруари, 2008 – 15:42 | избриши | одговори)

  #
  femgerila напиша:

  Јас сериозно не те разбрав. Ал ај да пробам.
  Влијание немам. Единствено со моето пеење да ги избркам гостите од Точка, лајка, парк, кругче…за мајспејс не знам како.
  Заморни се? Епа тогаш зошто да каниме луѓе да се досадуваат. Нек седат и пијуцкаат у лајка не зезај.
  Основоположниците на супкултурата исто се во Лајка и Точка на чамче муабет така што- да не ги тревожиме. Ова е место за луѓе со нерви.
  п.с пак се забебав со никнејмови. денес дефинитивно не ми е денот. бегам јас да одмарам.
  8 Февруари, 2008 – 15:43 | избриши | одговори)

  #
  kalina напиша:

  Рибаро напиша:

  „Фем, твојата теза дека Блогерај е бул шит од позиција на уредник е многу опасна.“

  Ако размислувањето го тераме по оваа логика Рибаро, тогаш зошто те изненадуваат размислувањата на дотичните?

  п.с. И по што ти заклучи дека они (кои год се они) велат дека блоговите не се медум? Јас такво нешто никаде не прочитав. Можда не читам внимателно.
  8 Февруари, 2008 – 21:05 | избриши | одговори)

  #
  Lavot напиша:

  Истиов коментар го пуштив и на Комуникации, па еве го и овде:

  Премногу се генерализира. Блогот не треба никако да се сфаќа, тоа е веб простор кој може да биде искористен на ваков или онаков начин. И тоа е тоа и ништо помалку и ништо повеќе.

  Проблемот не е ни во процентите, ни во релевантноста. Доколку некој блогер изгради свое реноме, по кое ќе биде посетуван, почитуван и на кого ќе му се верува и доколку тој пишува за одреден настан, случај и сл. сигурно дека нема да го одминете или да го потцените, само затоа што е блогер.

  И премногу се цепидлачи со тоа блогер, блогерска заедница и дрн, дрн јариња….
  Главниот проблем е во тоа што кај нас, се уште ептен со резерва се гледаат работите и со потценување кон сите интернет феномени кои не се комерцијално поддржани.

  За разлика од нас, во Хрватска овој проблем е веќе надминат и таму три-четири комерцијални компании се трудат да регрутираат што е можно поголем број блогери кои ќе пишуваат на нивната блог платформа.

  За оваа цел плаќаат јавни личности или им нудат различни поволности само за да бидат „од кај нив“. Кај нас јавните личности кутрите, можат да се пофалат единствено дека имаат свој емаил (кој ретко кога го проверуваат) и евентуално лошо изработен веб сајт кој откако го направиле никогаш не е ажуриран.

  За крај, би сакал да ве информирам дека веќе е регистрирано Здружение на блогери на Македонија, кое ќе има за цел промоција и развој на овој вид медиум во Македонија.
  Откако ќе биде промовирано, Здружението има намера да ги собере сите заинтересирани блогери да учествуваат во него.
  8 Февруари, 2008 – 22:18 | избриши | одговори)

  #
  RIBARO напиша:

  Токму така Калина, затоа и реагирав.
  А делот каде е посочено дека блогот не е медиум е :
  „Не велам во ниту еден момент дека нема квалитетни блогови… Само велам дека тоа се комуиникациски канали кои не се медиуми, ниту тоа можат да станат“ – некаде на средина
  8 Февруари, 2008 – 22:49 | избриши | одговори)

  #
  Lavot напиша:

  Во интернет медиуми спаѓаат и веб страните и блоговите… Нема тука што да се спори. Тоа е како некој чичко во 20-ти години да го убедувате дека и телевизијата е медиум.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_media
  8 Февруари, 2008 – 23:02 | избриши | одговори)

  #
  КIМI напиша:

  несакам никого со прст да посочам , пред се тоа е лоша карактеристика,па нема да именувам ни новинари ни медиуми,само ке кажам,времето работи во наша полза.
  Факт е дека има секакви блогови,но квантитетот раѓа квалитет,ај нека отворат блогови и да си ги мериме силите на ниво…Smiling
  Колку новинари, имаат функционални блогови?
  8 Февруари, 2008 – 23:28 | избриши | одговори)

  #
  познавач напиша:

  6 комада + еден пензионер
  8 Февруари, 2008 – 23:29 | избриши | одговори)

  #
  kalina напиша:

  Токму како? Ми се чини дека не те разбрав и покрај се`?

  Виј, ако тргнеш две реченици пред тоа, ќе прочиташ „И потоа додадов дека не сум сигурен оти блоговите се медиумиот низ кој што тоа може да се оствари. Поентата е дека шумот е преголем.“

  Контрадикција? Не! Само збрка у терминологија.

  Имаш медиум од англиското medium кој може да има две различни значења, од кои да едното се однесува на медии, но не секогаш медиум значи медии! И двете се комуникациски канали. Значи можно е дечкото да не внимава во изборот на терминологија за да ја осигура децидноста на она што сака да го каже (барем јас така го читам). Земено во контекст, самиот факт што зборува за „традиционални“ медиуми, значи дека во неговата глава има и спротивни на традиционалните, „нетрадиционални“ во кои се и блоговите (и тоа не го мисли само тој, тоа е генерално разбирање на блоговите денес). Така што, јас би го читала во контекст.
  8 Февруари, 2008 – 23:46 | избриши | одговори)

  #
  jurak OT petrof напиша:

  али баба и 20 и кусур илјади блогери
  или
  ентернационалата вс. прес-експрес
  или
  блогот го разбирам како (плат)форма на културен ентеркорс меѓу вмрежените

  подексточкајеЦК 1 –
  тресење проценти од рукав је баук на старт. да се поставува прашање – дали је блог медиум? – је нонсенс парекселанс.
  кога уредник на насловна дава свој увид кон квалитетот на сценава је мислење на уредник на насловна, Рибаро.
  дека Беличанец треска, треска. од каде тезата дека блог треба да се угледа кон принципот на класичното, вметнатото или било кое др. новинарство? зашто воопшто се говори за алтернатива на традиционалните медиуми?
  дека на медиуми се сере је факт. дека на медиуми се треска еве и доказ, ниту прв, ниту последен. дека фокус нема, одамна не је тајна. да се утне тема е веќе пракса. ја имаме коската на Кјубрик и што сега? како и обично, неаме поим.

  подексточкајеЦК 2 –
  изјавата „нема публика во класична смисла туку дека функционирате како полузатворен свет“ је врвна ступидарија, да не речам contradictioinadjecto.
  сега, следете ја допуната – „она што го произведувате е на ниво на меѓусебен муабет за одредени прашања… што пак по дефиниција е интерперсонална комуникација… т.е. немедиумска комуникација.“ јеботе Беличанец, ‘интерперсонална комуникација’ на интернет по дифолт је јавна, исто ко ’интерперсонална комуникација’ во некоје ток-шо.

  подексточкајеЦК 3 –
  сега, еден кус дијалог со тезите на Рибаро (Беличанецов малку ми здосади) :
  – зашто нема место за блог ко медиј?
  – од кого друже бараш амин?
  – веродостојност на инфоа + главниот адут – ај, наведете извор пријатели.
  – разбирам. клучни инфо-извори.
  – онда, „блоговите се субверзивната алатка… и единствена цензура под која подлежи и која треба да ја совлада е автоцензурата.“ –
  – јебеш. што разбравме?! чувме едно поучно клише, валидно за секој медијатор и тоа е се’. или ‘агенциските’ извори контра триста ‘пичкесиматерина аспекти’, еј!

  подексточкајеЦК 4 –
  и задолжително – нелогираниот шлајм, никнејмовите, итн. итн.
  Беличанец – излезете пизди.
  Рибаро – надминуваме проблем, друже, надминувамее.
  Јурак – јебеш, доста је. сам на себе си здосадувам дур ја млатам сламава за ‘релевантност’ на линак, википедија, јутјуб, МИА, Ројтерс или баба ми.

  поздрав до завојуваните страни.
  9 Февруари, 2008 – 00:11 | избриши | одговори)

  #
  solza напиша:

  Не знам што емисија имало на МТВ, пошо колку повеќе учам новинарство, толку помалку следам медиуми. Ама доколку се изнатрескал глупости г-динот Беличанец, свака му час. Најпрво, не треба да се закача со блогерите, бидејќи блогот е прв медиум којшто може да ја задоволи долго време утопистичката теорија-секој човек да биде комуникатор и приемник на порака. Беличанец треба да тргне од тоа дека, медиумите кои ги брани се средства за МАСОВНА комуникација, каде што имаме ЕДНОНАСОЧНО комуницирање, коешто го контролира ДРЖАВАТА ИЛИ КРУПНИОТ КАПИТАЛ. Самиов факт треба да го сруши од појам тој господин. Башка, доколку застапувал некоја медиумска организација Беличанец- е тоа ќе биде уште еден резил во кој ќе ги впушти сите македонски новинари. Не е прв пат поединци да резила


Sponsors

 • Лиценца

  Creative Commons License
  Овој блог - дело by ribaro е лиценциран со Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално 2.5 Macedonia License.
  Засновано врз работата на блогот: ribaro.mk.
 • Пик

 • Категории

 • Архива